Pan-American Kampioen 2017 & 2022

WK Korfbal: Suriname strandt in kwartfinale

In de kwartfinale van het wereldkampioenschap korfbal in Durban, Zuid-Afrika heeft Suriname verloren van het Chinese Taipei. De Aziaten waren dinsdag nog net iets beter: 19-16. Het Chinese Taipei heeft erg hard moeten werken voor de overwinning.

De eerdere vier duels werden met een verschil van gemiddeld negentien punten gewonnen. Nadat Susila de Klein heel snel de score opende voor Suriname, liep Chinese Taipei gauw uit naar 3-1. Die voorsprong werd voor de rest van de periode behouden. Jaleesa Claver nam het laatste punt van de eerste quarter voor haar rekening: 5-7.

Twee minuten na de hervatting bracht Vikash Mahadew Missier de stand op 6-7, maar de tegenstander liep daarna uit naar 11-6. Mahadew Missier en Gerald van Dijk wisten daarna nog te scoren, maar Chinese Taipei leidde bij de rust met 13-8.

Door goals van Claver (11-14), Van Dijk (12-15) en weer Claver (13-16) liep Suriname steeds tot drie punten in. Randell van der Steen zorgde er met een minuut te spelen voor dat de derde periode met een 14-16 achterstand werd afgesloten.

In de eerste minuut van de laatste quarter bracht Chun-Hsien Wu het verschil direct op drie. Een tegenvaller voor Suriname was dat Van Dijk daarna een penalty miste. Wu maakte er vervolgens 18-14 van.

De Klein en Ivan Karsters brachten de spanning weer helemaal erin in de 33ste minuut (16-18). Echter, Chinese Taipei had via Szu-Yu Lin opnieuw het antwoord klaar: 19-16.

In de 36ste minuut zorgde Van Der Steen voor 17-19, maar na een penalty van Chun-Ta Chen werd het 20-17. Na een gele kaart van Van Dijk, wist Karsters in de 37ste minuut een penalty te verzilveren; 18-20. Er werd daarna niet meer gescoord.

Van Dijk werd topscorer met vier punten. Mahadew Missier en Claver hadden er elk drie. De Klein, Van der Steen en Karsters volgden met allen twee, terwijl Michelle Brouwer en Ariën van den Berg goed waren voor één punt elk.

Maandag deed Suriname goede zaken. Door de winst op Engeland was niet alleen een plek in de kwartfinales veiliggesteld. De nationale selectie kwalificeerde zich ook voor de World Games. “Eerste doel is bereikt!” schreef de selectie op haar Facebookpagina. dWt – Terence Oosterwolde