Missie en visie

Missie en visie

Het begon met een droom. We schrijven 2016. Een paar korfballers van Surinaamse afkomst wilden iets doen met het land van herkomst, het land waarmee ze zich verbonden voelden. Ze wilden de liefde voor het land koppelen aan hun liefde voor de sport die ze met passie beoefenden. En zo werd het plan geboren om korfbal terug te brengen naar Suriname. Terugbrengen, want de sport werd er vroeger wel gespeeld. Maar hoe doe je dat, een sport herintroduceren in een land, waar men die sport helemaal niet meer kent?

Er ontstond een plan. De gedachte was om de belangstelling in Suriname op te wekken door met een Surinaams team mee te doen aan het Wereldkampioenschap Korfbal, te zorgen dat daaraan in Suriname aandacht werd besteed en dan via scholen korfbal te herintroduceren. Eerst voldoende mensen met Surinaamse roots benaderen die de sport op hoog niveau beoefenen en die ook enthousiast maken. Dat was makkelijk. Daarna kwalificeren voor het Wereldkampioenschap. Dat lukte ook door het kwalificatietoernooi in Colombia te winnen. En vervolgens een mooie zesde plaats behaald op het wereldkampioenschap in Zuid Afrika. Met live-uitzendingen van alle wedstrijden op de Surinaamse televisie. En in de zomer van 2022 neemt het Surinaams team deel aan de World Games in de Verenigde Staten.

Maar het belangrijkste deel van onze missie moet nog beginnen. Hoe zorgen we ervoor dat korfbal weer in Suriname gespeeld wordt, zodat bij het wereldkampioenschap van 2027 de selectie voor een groot deel bestaat uit spelers die in Suriname wonen en spelen, aangevuld met spelers die in Nederland actief zijn, en gesteun door de kennis en ervaring die daar zijn opgedaan.

Het versterken van de band met de Surinamers in de diaspora, en het terugbrengen van de sport die zo goed past bij het karakter van Suriname, gemengd, gelijkwaardigheid tussen de seksen, dat is waar we voor willen gaan. Daarvoor zoeken we enthousiaste mensen in Suriname die samen met ons willen voortbouwen aan de uitvoering van dit plan. We zoeken contact met mensen die houden van sport, en die het leuk vinden om een nieuw, spannend avontuur te beginnen.

Voelt u hier wel voor, lees dan verder op Road To SU.