WK'2019

Story by a Suriporter

31-07-2019

Vanmiddag naar de training van Su gegaan die in “hal2” gehouden werd, een behoorlijk end van hal 1 (en onze accomodatie) af, dat wordt aardig wat pendelen tussen de hallen…. Hal 2 was echter afgesloten met hoge hekken met beveiligers (en een verbod op foto’s maken), zonder “accreditatiekaart” kom je er echt niet in. Ook niet als je zegt dat je wat af moet leveren bij het team. Eindelijk de begeleider van het team telefonisch te pakken. Missie gelukt 😆. Shirtjes afgegeven en blijven hangen voor de 1ste training. Spannend allemaal. Het zal dit jaar wel heel anders worden dan vorig jaar in Colombia waar je de hal ten allen tijden in en uit kon wandelen en het Su publiek uit maar 3 personen (uit 1 gezin) bestond waardoor we alles van heel dichtbij meemaakten. 

1-8-2019

Om 16.00 de openingsceremonie, 20 landen die meedoen. Heel wat spelers bij elkaar. Dankwoordjes van de IKF en de ZA bond die dankbaar is dat dit WK toch in ZA gehouden wordt, ondanks de onrustige tijden die het land de laatste jaren teistert. 

Daarna naar hal 2 waar de de Su wedstrijd gespeeld zou worden. Jammer dat we al een taxi geregeld hadden, anders hadden we nog met de spelers in de bus mee kunnen rijden. Dit keer kwamen we zonder problemen langs de bewaking de hal in :). Daar zagen we ook de rest van alle Su supporters die naar Durban waren getogen. Het zijn in totaal toch wel een stuk of 15 man! (merendeel vrouw). De wedstrijd werd natuurlijk begonnen met de volksliederen. Su won de eerste wedstrijd van Hongarije met 24-12 💪. Yes! De eerste puntjes binnen!

 

2-8-2019

Vandaag  naar Nederland die in hal 2 speelde tegen Catalonie, niet echt een spannende wedstrijd maar wel een mooi Catalaans doelpunt gezien waar de hele globe, inclusief directe Nederlandse verdediger en Nederlandse reserve bank een staande ovatie voor gaven. Mooi momentje. Na een gedeelte Engeland – Slowakije gezien te hebben dat daarna speelde, weer terug naar hal 1 waar Su dus een bloedstollende wedstrijd tegen China speelde die uiteindelijk dmv een golden goal toch verloren werd. Het Su legioen balen van het resultaat maar nog altijd supertrots op de spelers. En alsnog een bedankje van de Su spelers voor hun legioen 🤗.

 

3-8-2019

 Suriname kwam vandaag uit met de andere 8 spelers. China had van Macau gewonnen met 42-2. Zou Su soort van revenge kunnen nemen door met grotere cijfers te winnen? Helaas dat ging niet lukken, eindstand 33-4 voor Su. Daarna nog blijven zitten voor de wedstrijd China (CH) – Hongarije (HU). Met de wedstrijden van Su tegen CH en HU in het achterhoofd, leek Hu niet veel kans te maken. Tot onze grote verbazing liep Hu echter uit tot 9-12 na het eerste kwart. Met een sneltreinvaart gingen de radartjes draaien “wat als Hu wint?” Blijft China dan nog 1ste in de poule? Eea belangrijk ivm het vervolg.

-1ste uit de poule betekent direct tegen de 3de uit poule C; waarschijnlijk het minder sterke Slowakije of HongKong. En áls we het sterke NL tegenkomen, wordt dat pas in de halve finales (als Su zover komt).

-2de in de poule zou betekenen direct tegen de 2de uit poule C; Belgie of Engeland, beide sterke landen met kans er meteen uit te liggen. En NL dan al in de halve finales tegenkomen. Tot de laatste 10 minuten bleef het spannend tussen HUHu en CH. Maar HUHu miste uithoudingsvermogen en China won met 29-24. Een onverwacht spannende wedstrijd, blij dat we zijn blijven zitten. Reisgenote T. nog even op de foto gezet met Jing zhao, de Chinese speelster met het mooie schot.

 

 

5-8-2019

Nu de knock out fase begonnen is, stond de hele dag eigenlijk wel in het teken van het korfbal. Hal 1 13:45 BE – HU. Gezien de verrassende wedstrijd van Hongarije tegen China, leek deze toch wel interessant genoeg om te zien. Blijkbaar had Hongarije een opleving tegen China gehad want tegen België viel het tegen; 27-6.

Chinees taipei tegen Japan in de andere hal. Bij winst van Su, zal de winnaar de tegenstander van Su worden. Voor ons was al duidelijk dat het Taipei zou worden die idd met 42-22 won.

Inmiddels 17:15 hal 1 Engeland – Suriname. Bij winst hoort Su tot de beste 8 van de wereld en is plaatsing voor de World Games Birmingham USA gegarandeerd. Het is nu weer erop of eronder. Engeland had in de poolwedstrijden verloren van Belgie met 27 – 13 maar op het EK afgelopen november hadden ze gewonnen van Belgie en stonden in de finale tegen NL. Suuuuperspannend zo met die knockout fase! Niet zo heel goed voor de gezondheid…. ondertussen ook berichten van al die mensen die thuis ook zaten te kijken ❤. Na een bloedspannende wedstrijd wist Su met 18-22 te winnen. Al met al een spannende maar vruchtbare korfbaldag.

10-08-2019

Vandaag dan de wedstrijden voor bepaling van de nummers 7-8, 5-6, 3-4 en 1-2. Su dus voor de 5-6. Net voor de wedstrijd van Su zou beginnen, werden we door een dame van de IKF organisatie gesommeerd plaats te maken voor het afzetten van het grootste gedeelte van de tribune voor de VIP’s….. Onder groot protest hebben we ons maar naar de grote tribune verplaatst waar we iig bij elkaar konden zitten. Wat zal het een mooi beeld op de livestream geven, zo een lege tribune op de achtergrond ipv een ontzettend enthousiast publiek dat tot nu toe bij alle Su wedstrijden aanwezig was geweest… Toen het team al op het veld stond, zag ik dat het afzetlint ineens weer door dezelfde dame eraf gehaald werd…. De IKF dame kwam nog naar ons toe om te zeggen dat we toch op de andere tribune konden gaan zitten maar toen begon de wedstrijd inmiddels al en zijn we maar blijven zitten.

De wedstrijd was helaas niet al te best en de Duitsers wonnen met 16-8 waardoor Su op de 6de plek van het wk eindigde. Al met al een zeer mooie prestatie van dit mooie team!

China en Taipei speelden nog voor de 3de en 4de plaats en zoals verwacht, won Taipei en eindigde 3de. De finale was zoals vanouds tussen Nederland en België en werd door Nederland ruimschoots gewonnen. Het Su team wist als geen ander, onder leiding van Ivan, de sfeer op de tribune wel erin te brengen wat weer leuke interactie met de speaker opleverde. 1ste prijs voor sfeer…. Team SU!

Er zou nog een “sluitingsceremonie” zijn waarvan wij verwachtten dat het net zoiets als de openingsceremonie zou zijn waarbij alle teams het veld op zouden gaan maar dat bleek niet zo; de prijzen werden uitgereikt aan de 1ste 3. En dat was het. Ik zag team Su zich al heel snel naar de uitgang begeven waarop ik ook die kant op liep. Ze zaten bijna allemaal al in de bus met donkere ramen waardoor je ze niet goed zag. En zo reden ze weg. ’s avonds hadden ze een eindfeest en morgen vertrekken wij eerder dan de rest van het team dus zouden we ze verder niet meer zien, wat voor ons een heel raar “afscheid” was. Niemand had zich dat eerder gerealiseerd.

Onderweg kwam nog het spontane idee dat het wel gezellig zou zijn als de aanwezige aanhang elkaar nog even zou treffen. Al met al een geslaagde laatste gezellige avond in Durban :). Afscheid genomen van iedereen. We hebben het gezellig met elkaar gehad afgelopen week!
❤ NB de president van de IKF himself plaatste nog een berichtje op FB over de Su aanhangers, hoe geweldig hij ze vond. 

Vriendelijke groet,

Een Suriporter!