Pan-American Games'22

Road to
Buenos Aires

Het is december 2022 en Suriname reist af naar Argentinië. Daar wordt de IKF Pan-American Championship 2022 gehouden van 18 t/m 20 december met de deelnemende landen Argentinië, Brazilië en Argentinië B. De belangen? Een ticket voor het WK 2023 in Taipei. 

Het kwalificeren voor het WK brengt de Surinaamse Korfbal Federatie weer een stap dichter bij haar doel om korfbal te herintroduceren in Suriname. Dit hebben onze socials inmiddels al meerdere keren bewezen, waarin het bereik en aantal volgers vanuit Suriname en Nederland drastisch toenamen tijdens Het WK’2019 en de World Games 2022.

Vertrek
Op 16 december reist TeamSU vanuit Amsterdam naar Buenos Aires. Onder leiding van kersverse bondscoach Ivan Karsters en ondersteunt met zijn staf Susan Bijsterbosch (Teammanager) en Theo Rouffaer (Fysio) keren een aantal oude bekenden terug. Bij de dames keren terug: Isaura Hilgen, Sharona van der Kooij, Dominique van der Stelt, Sandy Ramlal en Romy Braumuller

Bij de heren keren terug Randell van der Steen, Ivan Karsters (u leest het goed) vervult de rol als bondscoach en speler. Verder maakt Ariën Brug zijn rentree voor Suriname na de World Games gemist te hebben. Kamil Hiralal keert voor het eerst terug in de selectie, nadat hij voor het laatst deel had genomen in de vorige Pan-American editie in 2018, maar TeamSU kent ook een nieuw gezicht: Trojan Pinas is voor het eerst geselecteerd! De 21-jarig jonge Amstelvener trainde in de voorbereiding van de World Games al mee via een stageplek, maar verzilverd voor de Pan-American Games een officiële plek binnen de selectie.

Eenmaal uitgezwaaid op Schiphol, vertrekt Suriname richting Buenos Aires. Eenmaal in de ochtend aangekomen op 16 december kon TeamSU zich acclimatiseren en kennis maken met de stad Buenos Aires.

Speeldag 1:  vs. Argentinië
iUitslag: 4-12 winst
Topscoorders: Isaura Hilgen (4) & Sandy Ramlal (3) 

Onze eerste kennismaking met de andere deelnemende landen. Waar je bij de meeste toernooien afstandelijkheid voelt, kenmerkt de Zuid-Amerikaanse landen zich met hun warmte, waarin je wordt overladen met omhelzingen.

De eerste wedstrijd was meteen tegen het gastland: Argentinië. Beide ploegen begonnen moeizaam aan de wedstrijd, waarbij Argentinië de scoren opende op het toernooi. De wedstrijd kenmerkte weinig doelpunten, maar toch in de tweede kwart was het Suriname dat een gat wist te slaan met een run van 2-4 naar 2-7 de rust in ging.

Na de rust hield Suriname haar verdediging gedisciplineerd en kon het gat vergroot worden. De wedstrijd werd gewonnen met 4-12, waardoor Suriname een vliegende stap kende.

Speeldag 2: vs. Brazilië
Uitslag: 2-19 winst
Topscoorders: Randell van der Steen (6), Ivan Karsters (5)

Vandaag stond Brazilië op het programma. Gisteren hadden ze met 1 goal verschil verloren van Argentinië. Het Braziliaanse team kenmerkt zich als een mix-team van kleinere wendbare spelers en enkele langere spelers.

TeamSU had de wedstrijd van gisteren gekeken en was gebrand om goed te starten. Isaura Hilgen gaf het startschot af door in de eerste minuut de 0-1 binnen te schieten. Na de 0-2 van Randell van der Steen en 0-3 van Kamil Hilalal eindigde de eerste kwart. 

De eerste onderbreking leek de Surinaamse motor weinig goed te doen. Slordige aanvallen zorgden ervoor dat Bondscoach Ivan Karsters genoodzaakt was om een Time-Out te vragen. Met succes. Direct na de time-out waren het Kamil Hilalal, Ivan Karsters en Randell van der Steen die de scoren verder uitbreide naar 0-6 om met deze score te rusten.

Na de rust kwamen steeds meer Surinamers op het scoreformulier. Ook Sandy Ramlal, Trojan Pinas en Ariën van den Berg pakte hun goals mee. Het was pas bij 0-12 dat Suriname haar eerste tegengoal tegen kreeg uit een slimme kans rondom de korf. Inmiddels draaide de Surinaamse motor op volle toeren en liep Suriname uit naar een 1-19 score, waarop Brazilië het slot akkoord gaf met een strafworp voor de 2-19.

 

 

 

 

Hoe verder?

Nu alle poule wedstrijden zijn gespeeld is er een volgende ranking ontstaan:
1. Suriname
2: Argentinië
3. Brazilië
4. Argentinië B

De halve finale ziet er als volgt uit:
1. Suriname vs 4. Argentinië B
2. Argentinië vs 3. Brazilië

Voor Argentinië B is het niet mogelijk zich te plaatsen voor het WK, zij namen deel aan het toernooi puur voor de ervaring. Doordat Suriname 1e is geworden in de poule en tegen Argentinië B speelt in de halve finale betekent dit automatisch een finale plaats en daarmee ook kwalificatie voor het WK in Taipei! Conclusie: De eerste doel is bereikt.

Speeldag 3: De finaledag

Al vroeg vertrok Suriname naar de hal om de halve finale te spelen tegen Argentinië B. Veel spanning was er niet. Coach Karsters draaide veel door, zodat iedereen aan zijn minuten kwam en dat spelers voldoende rust kregen voor de finale. 

Na de wedstrijd bleven de spelers hangen om te kijken naar de halve finale tussen Argentinië en Brazilië. De winnaar daaruit zou Suriname ontmoeten in de finale en de tweede ticket bemachtigen voor het WK Taipei 2023. Brazilië wist al vroeg een gat te slaan en deze op ervaring uit te spelen. Resultaat: Argentinië – Brazilië 9-14. 

Wat betekent dat Brazilië het tweede Zuid-Amerikaanse land is dat af mag reizen naar Taipei.

Dan vraag je je af? Waar is de finale dan nog voor? Om kampioen te worden van Zuid-Amerika! Doel 1: plaatsing voor het WK was behaald. Nu doel 2: Onze titel verdedigen.

Met die mindset begon Suriname de wedstrijd. Effectieve en snelle aanvallen beloonde zich met goals, gecombineerd met gedisciplineerd verdedigen zorgde voor een 0-5 voorsprong na de eerste kwart.

Na de eerste kwart opende Ariën van den Berg de tweede kwart door de 0-6 binnen te schieten. Brazilië besloot wat terug te doen met een lang afstandschot van de lange speler Lucas Barros Barbosa (1-6). Maar daar lieten de spelers van Suriname zich niet van de wijs brengen. Sharona van der Kooye had in dezelfde minuut een antwoord met een korte kans rondom de korf.

In de 14e minuut werd Ivan Karsters gewisseld. Dit waren zijn laatste minuten als internationale speler en daarmee verdiende hij een publiekswissel. Omhelst door zijn teamgenoten en bedolven onder het applaus van iedereen aanwezig verliet hij het veld en kwam de jonge Trojan Pinas op zijn plaats.

Suriname liep verder uit naar een 10-1 voorsprong in de derde kwart, waardoor al snel duidelijk was dat het niet meer mis kon gaan. De vierde kwart werd afgesloten met een mooi schot van Dominique van der Stelt. Zij maakte de 14-2.

Suriname wederom Zuid-Amerikaans kampioen!

Met het winnen van de finale verdedigt Suriname de gewonnen titel in 2018 en mag het zich opnieuw kampioen noemen van Zuid-Amerika.

Randell van der Steen werd met 12 goals topscoorder bij de mannen en Isaura Hilgen werd dit met 7 goals bij de vrouwen.