Tsjechië ruim verslagen

Posted Geplaatst in Nieuws

We waren verwend geraakt door de spectaculaire wedstrijden die ons Surinaamse team de afgelopen week op de mat legde, dus met de lat zo hoog was het gisteren een saai potje in Durban tegen de Tsjechen. Met Dominique voor de aan haar teen geblesseerde Jaleesa, Sheera op de plek van Nisha, die vanwege haar ingescheurde Achillespees het toernooi niet meer zal kunnen spelen. Ook bij de heren wat veranderingen ten opzichte van de wedstrijd tegen Taipei: Ivan en Vikash startten op de bank, Arien en de jarige Wayne in het veld.
Het eerste kwart was het aanzien niet echt waard, wij misten de meeste kansen, en de Tsjechen hadden niets in te brengen tegen het ijzersterke zoneverdedigende concept van Suriname.
In het tweede kwart liepen we vlotjes uit, en in het derde en vierde bouwde het team rustig verder aan de gestaag groeiende voorsprong. Eindstand 18-5.
Dat betekent dat we in ons eerste toernooi bij de beste zes teams van de wereld gaan eindigen, echt een topprestatie. En eentje waar in de wandelgangen rond het evenement ook met respect over gesproken wordt. En in Suriname zelf niet te vergeten, waar onder andere De Ware Tijd trouw verslag doet van de wedstrijden, naast de live televisie uitzendingen. Wat een mooie korfbalpromotie.
Morgen de kers op de taart, tegen de Duitsers, tweede bij het laatste Europees Kampioenschap, maar onlangs tijdens de oefentrip nog twee keer door Suriname aan de zegekar gebonden.
Het team gaat er weer vol voor om nog een keer een mooie show neer te zetten, dat weet ik zeker!

Steven

De kwartfinale

Posted Geplaatst in Nieuws

Wat een spanning, wat een strijd, en wat een sfeer. Een hele groep studenten van de universiteit van Durban was op de tribune neergestreken, en hoewel ze misschien van het spel nog niet heel veel begrepen, was wel direct duidelijk waar hun sympathie lag in de wedstrijd van Suriname tegen de nummer twee van de wereld, Chinese Taipei. Bij het Surinaamse team, dat verder ook de onvoorwaardelijke steun had van Nieuw Zeeland en het Zuid-Afrikaanse team. Dat gevoegd bij onze eigen fantastische supportersschare, maakte dat we voor het team echt de negende man konden zijn. En omdat ook de supporters van Taipei zich niet onbetuigd lieten was het een hele mooie ambiance.
En het team ging er vol voor tegen de snelle Chinezen. Eerste kwart ging heel goed, maar in het tweede kwam Taipei met zuiver schieten los van Suriname. Na de rust gingen we anders spelen, meer zakken waardoor Taipei het veel moeilijker kreeg dan ze verwacht hadden. En we kwamen goed terug, tot 1 punt zelfs. Iedereen gaf werkelijk alles, een aantal stops wegens blessures waardoor we steeds ons hart vasthielden op de tribune, maar het team zette door. Jammer genoeg haalden we het net niet, aan het eind speelde Taipei de kleine voorsprong goed uit, 20-18. Veel emoties na afloop, tranen, maar bij de supporters vooral trots op de geweldige strijd die het team geleverd had. Ik sprak na afloop de voorzitter van Taipei die mij toevertrouwde dat ze zich rotgeschrokken waren van de tegenstand die ze kregen. Ze hadden niet verwacht dat Suriname in staat zou zijn hun team echt pijn te doen, maar dat was wel gelukt. De complimenten van Taipei dus, en trouwens ook van alle andere landen die ik sprak. Suriname steelt de show in Zuid-Afrika, met nu al drie van de mooiste wedstrijden van het toernooi. And more to come…!
Wat hadden we graag de halve finale gespeeld! Maar laten we bedenken dat het doel ruim gehaald is, de kwalificatie voor de World Games over twee jaar in Birmingham, USA. En nu hopen we met z’n allen dat het team zich op de rustdag weer heeft kunnen herstellen en de batterijen heeft kunnen opladen om morgen te knallen tegen Tsjechië in de eerste wedstrijd om de plaatsen vijf tot en met acht. Plaats in de top vijf van de korfbalwereld, zou dat niet fantastisch zijn?
Ik weet zeker dat het team er vol voor zal gaan!

Steven

Bericht van de voorzitter

Posted Geplaatst in Nieuws

De douanebeambte op het vliegveld van Durban vraagt wat ik in Zuid-Afrika kom doen. “Ik kom voor het Wereldkampioenschap korfbal”, zeg ik. Verbijsterde blik in zijn ogen, maar als ik zeg dat het een beetje lijkt op basketbal, maar dan mixed en moeilijker, en dat ook Zuid-Afrika meedoet, mag ik doorlopen. Dat Zuid-Afrika niet bij de titelkandidaten hoort, zeg ik er maar niet bij.
Ik ben hier als voorzitter van de Surinaamse Korfbalbond, om de ploeg aan te moedigen natuurlijk, en voor de jaarvergadering van de Internationale Korfbal Federatie. Bobo op reis.
Maar vooral om contacten te leggen met mensen die kunnen adviseren hoe we korfbal in Suriname weer tot leven kunnen wekken. Vroeger, in de koloniale jaren, werd er op forse schaal gekorfbald, met name in Paramaribo. Met de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 is de klad er in gekomen en pogingen om korfbal weer van de grond te tillen zijn tot nu toe mislukt. Dat is het grotere doel van onze onderneming. Daarom ook was het belangrijk dat het Surinaamse team vorig jaar het kampioenschap van Latijns Amerika won en zich als eerste Surinaamse sportteam ooit, plaatste voor de eindronde van een wereldkampioenschap. Dit is een sport waar Surinamers zich mee kunnen onderscheiden, en wij verwachten dat dit aantrekkingskracht kan hebben voor de jeugd van Suriname. Zodat er over een aantal jaren ook spelers die in Suriname zijn opgegroeid meespelen.
Want het is natuurlijk heel erg leuk dat we met een team vol Nederlandse Surinamers, de eindronde van het WK hebben gehaald, maar de echte ambities liggen verder.
De poulefase is inmiddels achter de rug. We hebben dik gewonnen van Hongarije en Van Macau, maar met een golden goal verloren van China. Dat was onnodig, drie minuten voor tijd stond het team nog met 19-16 voor, maar nonchalant spel van ons en een ijzeren wil bij China, deden het tij keren. Daardoor zijn we tweede geeindigd, en moeten we vandaag (maandag) tegen Engeland. Bij winst wacht Chinese Taipei, die zijn de huidige nummer twee van de wereld, dus dat wordt een lastige klip. Bij winst staan we in de halve finale tegen Belgie, maar laat ik niet op de zaken vooruit lopen. Eerst maar eens winnen van de Engelsen vanmiddag.Wedstrijd wordt live uitgezonden, zoals alle wedstrijden van Suriname, op de Surinaamse staatstelevisie. Zo ver heeft het KNKV het in Nederland nog niet geschopt..
Vanmorgen aan het ontbijt gesproken met Jan Sjouke van de Bos, die de hele wereld rondreist om korfbal te ontwikkelen. Een ware opvolger van good old Adrie Zwaanswijk!
Hij adviseert mij ons vooral ook te richten op de universiteit. Als je daar een aantal mensen enthousiast krijgt en kunt opleiden, scheelt dat enorm. Daar zullen we de komende maanden energie in steken.
Vanmiddag was de belangrijke pot tegen Engeland. Spanning vooraf was groot, maar de moraal was heel goed, zowel bij de spelers als bij het publiek. Team Suriname heeft veruit de grootste en meest enthousiaste schare supporters van het hele toernooi, fantastisch hoe iedereen het team opzweepte. En dat was af en toe nodig, want het bleek een moeilijke wedstrijd, waarin Engeland het veel beter deed dan ik verwacht had. Jammer genoeg moesten we Nisha Verweij missen, die ‘s morgens bij de training haar Achillespees had gescheurd. Met Isaura Hilgen op haar plek ontspon zich een spannende wedstrijd waarbij we eerst vijf punten voor kwamen maar waar Engeland zich in de derde periode terug vocht tot een gelijke stand. In het vierde kwart toch het verschil kunnen maken waardoor we feest konden vieren. Kwartfinale gehaald, bij de beste acht van de wereld!!!!!
Morgen weer een nieuwe dag, dan moeten we tegen Chinese Taipei, de nummer twee van de wereld. Het team en de supporters gaan ervoor, dat is zeker.

Steven Broers

Dik & Luttik nieuwe bondscoaches Team SU

Posted Geplaatst in Nieuws

Dico Dik en Robert Luttik zijn de nieuwe bondscoaches van het Surinaamse korfbal team. Het duo volgt Riko Kruit op, die onlangs bekendmaakte te stoppen. Het bestuur van de Surinaamse Korfbal Federatie is verheugd met hun aanstelling.

Dik en Luttik zijn beide werkzaam als coach bij Groen Geel uit Wormer, waarmee ze vorige week promoveerden naar de Korfbal League. Ze zetten hun werkzaamheden bij Groen Geel voort. Met de aanstelling van de bondscoaches is de staf voor het WK 2019 in Durban, Zuid-Afrika rond. De samenwerking met teammanager Albert Nijenhuis en fysiotherapeut Theo Rouffaer is voortgezet.

 

Overleg nieuwe rol Hernandes Sam-Sin

Posted Geplaatst in Nieuws

Met assistent-coach Hernandes Sam-Sin is het bestuur van de Surinaamse Korfbal Federatie (SKF) -na het vertrek
van de bondscoach- in gesprek over een andere rol binnen de SKF. Over de uitkomsten hiervan hopen wij in de
komende weken nader te berichten.
Sam-Sin is sinds 2017 betrokken bij de SKF. Hernandes Sam-Sin is met zijn warme persoonlijkheid een wel
gerespecteerd gezicht in de Haagse regio met dienstverbanden bij diverse korfbalverenigingen. Mede dankzij zijn
inspanningen zijn er grote sportieve successen geboekt. In het voorjaar van 2018 behaalde Team Su de titel op
het Pan-American Korfball Championship. Zo schreef ook hij Surinaamse geschiedenis met de plaatsing voor het
WK 2019.
Voor de rol die hij tot nu toe als assistent-coach en ambassadeur bij de SKF heeft vervuld dankt het bestuur
Hernandes Sam-Sin zeer. Zijn passie, ervaring en netwerk in Suriname zijn voor de SKF van onschatbare waarde
geweest, en wij hopen daar nog lang gebruik van te kunnen maken.

Hernandes, gran tangi, so so lobi.

Het bestuur van de Surinaamse Korfbal Federatie

Riko Kruit vertrekt bij Team SU

Posted Geplaatst in Nieuws

Riko Kruit heeft besloten zijn taken neer te leggen bij de Surinaamse Korfbal Federatie (SKF). De bondscoach is
in nauwe samenspraak met het bestuur tot de conclusie gekomen dat zijn aanwezigheid op het Wereld
Kampioenschap 2019 in Zuid-Afrika en zijn zakelijk- en privéleven niet gecombineerd kunnen worden. Kruit, -de
allereerste korfbalbondscoach van Suriname- stond sinds 2017 aan het roer van onze talentvolle groep
Surinaamse korfballers. Mede dankzij zijn inspanningen zijn er grote sportieve successen geboekt.
Onder leiding van de voormalig Korfballeague-ster behaalde Team Su in het voorjaar van 2018 de titel op het
Pan-American Korfball Championship. Koning Kruit leidde zijn team hiermee voor het eerst in de geschiedenis
naar het WK 2019. Ook behaalde Team Su een verdienstelijke 7e plaats op de Korfball Challenge 2018 en goede
resultaten in diverse oefenwedstrijden. Behalve sportief goede resultaten heeft Kruit zich binnen de SKF sterk
gemaakt voor een organisatorisch sterkere federatie. En dat is gelukt; de SKF heeft zich sportief en
organisatorisch verder ontwikkeld.
Kruit: ‘Het is een prachtig avontuur en we hebben met elkaar successen geboekt waar weinig mensen vooraf in
geloofden dat we die konden bereiken. Het is jammer, maar ik hoop dat Team Su met een nieuwe coach weer
op jacht gaat naar nieuwe successen. Ik zal Suriname altijd een warm hart blijven toedragen.’
De SKF vindt het jammer, maar heeft begrip voor Kruit’s besluit. Met het aantrekken van Kruit was er een goede
match gemaakt. Hiermee komt er een einde aan een bijzondere en prettige samenwerking. Het bestuur wenst
Riko veel succes in de toekomst.
Het bestuur van de SKF is inmiddels op zoek naar een nieuwe bondscoach en hoopt hierin spoedig een geschikte
kandidaat te presenteren.

Riko, gran tangi, so so lobi!

Het bestuur van de Surinaamse Korfbal Federatie